Bewakingscamera Lens

Bewakingscamera lens.

De grote van de lenzen word altijd uitgedrukt in millimeters (mm). Als er bijvoorbeeld bij de omschrijving staat ”2.8 lens” dan word daar mee bedoeld dat de bewakingscamera lens een diameter heeft van 2.8 millimeter. De bewakingscamera’s op deze website zijn niet allemaal voorzien van dezelfde lens. Er zijn camera’s met een 3.6 of 2.8 lens en er zijn modellen die voorzien zijn met een 6.0 lens of zelfs nog groter, we praten dan over een zoomlens. Bent u benieuwd welke lens het beste bij uw toepassing past? Hier onder proberen we de verschillen duidelijk uit te leggen zodat u altijd de juiste bewakingscamera voor verschillende toepassingen kunt gebruiken.

 

Een vaste bewakingscamera lens

De vaste lens wordt in de meeste gevallen gebruikt als u een bepaald object wilt observeren. Deze vaste lens kan dus niet in of uitzoomen en is gebonden aan een bepaalde kijkhoek. Als u objecten van dichtbij wilt observeren dient u een grotere lens te gebruiken.

 

Een zoomlens

Een zoomlens wordt vaak vergeleken met de benaming PTZ (bestuurbare camera). Er is echter een groot verschil, met een PTZ bewakingscamera kunt u op afstand inzoomen en kantelen, dit is niet mogelijk met een zoomlens. De zoomlens is enkel op de bewakingscamera zelf in te stellen. De meeste zoonlenzen liggen tussen de 3.6 en 60 mm. Dit is weer afhankelijk van toepassing.

 

De grote van de lens

Welke lens is geschikt voor mijn toepassing? Hoe groter de kijkhoek van het te observeren object, des te kleiner zal de lens zijn in uw bewakingscamera. Een 2.8 lens heeft meestal een kijkhoek van 90 graden en een 8mm lens een kijkhoek van 45 graden. Hier onder staat ter verduidelijking een tekening met deze 2 kijkhoeken.

bewakingscamera kijkhoek

 

Kijkhoek

De lens wordt altijd gebruikt in combinatie met een sensor, meestal 1/4 of 1/3 inch. De lens in combinatie met de sensor bepaald de kijkhoek. In de onderstaande tabel staan de lenzen met een diameter die het meest gebruikt worden. De kijkhoeken kunnen in werkelijkheid iets afwijken. Dit is weer afhankelijk van het type bewakingscamera.

 

bewakingscamera lens

 

Toepassing

Zoals u heeft kunnen lezen is de keuze van de lens dus afhankelijk van de toepassing. De meest voorkomende lenzen 2.8 en 3.6 kunt u voor de meeste toepassingen gebruiken als de bewakingscamera op maximaal 10 meter afstand van het te observeren object bevind. Hoe groter de afstand hoe onduidelijker de details. Als u bijvoorbeeld een toegangspoort wilt observeren op 20 meter afstand, dan bied een zoomlens uitkomst. Twijfelt u nog over de lens keuze? Neem dan contact met ons op, wij proberen u zo goed mogelijk te helpen.

No comments yet.

Geef een reactie