Kabels – UTP Kabels

UTP Kabels

Cat6 UTP kabels, ook wel categorie 6 of Cat 6 kabels genoemd zijn geschikt voor 10GBASE-T (10 Gigabit Ethernet), terwijl Cat5e kabels tot 1000BASE-T (Gigabit Ethernet) ondersteunen. Voor de  toekomstbestendigheid van uw netwerk, is een Cat6 kabel over het algemeen een betere keuze. Voor bewakingscamera’s is op dit moment een Cat5 kabel voldoende. De aansluitingen van de Cat5e en Cat6 kabels zijn achterwaarts compatibel, dat  betekent dat de Cat6 kabels ook met oudere Cat5e, Cat5 en zelfs Cat3 apparatuur kan kunnen worden gebruikt.

Het verschil tussen Cat5e en Cat6e

De Cat (categorie) wordt bijna altijd bedrukt op Ethernet-kabels. Het is niet mogelijk om de categorieën kabel te identificeren op kleur, maar Cat6 kabels zijn vaak dikker dan Cat5e omdat deze voorzien zijn van dikkere koperdraden.

Maximale lengte

Zowel Cat5e en Cat6 kabel zijn leverbaar in lengtes tot 100 meter, een Cat6e kabel word geadviseerd op een maximale lengte van 55 meter, wanneer deze gebruikt word voor 10GBASE-T (10 Gigabit Ethernet). Als netwerkinfrastructuur nodig is op afstanden groter dan 100 meter, worden repeaters of switches gebruikt om het signaal te versterken.

Snelheid, Cat6 kabels en Cat5e

Zoals eerder vermeld, kan een Cat6 kabel worden gebruikt voor het ontvangen van 10GBASE-T, of 10 Gigabit Ethernet, het maximum dat Cat5e kabels ontvangen is 1GBASE-T of 1 Gigabit Ethernet. Dit komt omdat Cat6 kabels tot 250 MHz kunnen ontvangen, twee keer zo veel als Cat5e kabels (100 MHz).

Kosten van Cat6 en Cat5e

De prijs van de Ethernet-kabels verschillen per lengte, fabrikant en verkoper. Over het algemeen zijn  Cat6 kabels 10 tot 20% duurder in vergelijking met Cat5e kabels.